Wednesday, July 16, 2008

Wonder........






Τα πρότυτα,τα οποιαδήποτε πρότυπα ,καταπιέζουν;









Υπάρχει ,κατανόηση (και επομένως μάθηση)του εαυτού,του άλλου,των δρώμενων γενικότερα,όταν υπάρχει φόρμουλα για το τι είναι καλό και τι κακό;


Aπό την Ινδική ταινία DIL SE (μέσα από την καρδιά μου)

20 comments:

Anonymous said...

wala pulos imo blog.

kelly alamanou said...

philippine:
??????????????????

βιολιστης στη στεγη said...

Ροδούλα, τα πρότυπα μπορούν να λειτουργήσουν και σαν αφετηρία για κάτι θετικό, αλλά και σαν περιορισμός. Εξαρτάται πόσο ανοιχτούς ορίζοντες διαθέτει το μυαλό μας. Εξ'άλλου, από μόνη της η έννοια "πρότυπο", είναι καθαρά υποκειμενική.
Οσο για τη φόρμουλα "καλό-κακό", η φιλοσοφική σκέψη του Χαλίλ Γκιμπράν, δίνει μιά ερμηνεία, που, νομίζω είναι πολύ κοντά στην αλήθεια:
"Μπορώ να μιλήσω για το καλό που είναι μέσα σας, αλλά όχι για το κακό. Γιατί, τί άλλο είναι το κακό, εκτός από το καλό, το βασανισμένο από τη πείνα και τη δίψα του;
Στ'αλήθεια, όταν το καλό πεινάει, αναζητά τη τροφή του, ακόμα και στις σκοτεινές σπηλιές, κι'όταν διψά, πίνει ακόμα κι'απ'τα στάσιμα νερά."
Καλό σου βράδυ...

kelly alamanou said...

Nαι καταλαβαίνω τι λές για τα πρότυπα.
Προσωπικά νομίζω πως είτε θετικά είτε αρνητικά τα πρότυπα περορίζουν την επαφή με τον βαθύτερο εαυτό.
Ο καθένας μπορεί και θάπρεπε να είναι είναι δάσκαλος και μαθητής του εαυτού του.
Gibran! Εξοχος!

Εκείνο που θέλω να πω στην ανάρτηση είναι πως ένας έντονα διαμορφωμένος νους σε σχέση με το τι είναι καλό και τι κακό,ουδέποτε θα κατανοήσει επί της ουσίας το οτιδήποτε.

βιολιστης στη στεγη said...

Συμφωνώ!

kelly alamanou said...

βιολιστής:
Τι καλά!
Καλό ΣΒΚ.

zalmoxis said...

Shubh sundhyaa (καλησπέρα)!
Παρακολουθώντας το βίντεο από το Dil Se, σκέφτομαι τι παιχνίδια παίζει η τύχη, καθώς η Koirala παίζει με πειστικότητα το ρόλο της τρομοκράτισας που επιχειρεί να εκτελέσει ένα πρωθυπουργό, παρότι η ίδια είναι στην πραγματικότητα εγγονή και ανηψιά πρωθυπουργών του Νεπάλ!

kelly alamanou said...

Zalmoxis:
Ναι είδες! Η Koirala είναι μία από τις ηθοποιούς του μπόλυγουντ που προτιμώ μαζί με την Madhuri,την Tabu,και την Rani mukherjee.
στην εντελώς πρόσφατη ταινία της Mehbooba είναι και πάλι εξαιρετική.
Ταινία κάπως παλιομοδίτικη που εμένα μου άρεσε παρ'ότι δεν βρήκα υπότιτλους αγγλικούς και την παρακολούθησα ξέροντας μόνο την υπόθεση.Παίζει μαζί μe τον Sunjay Dutt(γιό της μυθικής Nargis,που είχε και πρόσφατα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη επειδή τοον κατηγόρησαν ότι είχε περιθάλψει τρομοκράτες),και τον σύζυγο της Kajol, Azay Devgan.
Δεν ξέρω αν έχεις δει ταινίες της DEEPA MEHTA εδώ είναι ένα άλλο είδος κινηματογράφου πιό ψαγμένου ας το πούμε πιό ρεαλιστικού που επίσης μου αρέσει πολύ.

kelly alamanou said...

Α η καλησπέρα σου στα hindi απαιχτη!

zalmoxis said...

"Άσχετο": Βλέποντας το βίντεο από το KKKG θυμήθηκα πως έχω παραλείψει να γράψω κάποιο κείμενο για τον μεγαλύτερο ινδό ηθοποιό (τουλάχιστον απο τη δεκαετία του 1970) και εννοώ τον Amitabh Bachchan.

Άλλο άσχετο: Πριν μερικούς μήνες πέτυχα στη Βομβάη τον Rajat Kapoor. Εδινε συνέντευξη σε ξενοδοχείο στην παραλία (κοντά εκεί που τράβηξες τις φωτό που ανέβασες) στην αίθουσα τσαγιού (φτιάχνουν καταπληκτικό μάτσα, το καλύτερο που έχω πιει εκτός Ιαπωνίας). Έπαιζε αν θυμάσαι τον ρόλο του κακού θείου (Tej Puri) στο Monsoon Wedding.

kelly alamanou said...

O Big B είναι living legend!
τον θεωρώ εξαιρετικό ηθοποιό.
Στο "black" με τη RANI ήταν άπαιχτος όπως και η RAni επίσης.
Φέτος μ'αρεσε πολύ στο cheeni kum με την TAbu . είναι η ιστορία ενος έρωτα μεταξύ ενός 64χρονου άνδρα και μία κοπέλλας στα 35-36.
Πολύ καλή ταινία κατά την αποψή μου.
Το monsoon wedding tο έχω δει τον θείο δεν τον καλοθυμάμαι..
το μάτσα δεν ξέρω τι είναι.
Η marine-drive στη Βομβάη είναι ένα μέρος με το οποίο έχω κόλλημα
ώρες ατέλειωτες να χαζεύω τον κόλπο....

kelly alamanou said...

zalmoxis:
Για ρίξε μιά ματιά εδω
http://blogs.bigadda.com/ab/

zalmoxis said...

Accha! (στη φράση αυτή, μου έχει μείνει να κουνάω το κεφάλι απ΄τον ώμο, δεξιά - αριστερά)! Shukriyaa! Βlogroll του Zalmoxis, 5ος κατά σειρά σύνδεσμος, προσετέθη ο... "Mr Amit" που έλεγε και ο μικρός αδελφός της Radha - Madhuri στο "Hum Tumhare Ηain Sanam" (με τον SRK στο ρόλο του ζηλιάρη συζύγου Ghopal) θα την έχεις δει φαντάζομαι την ταινία!

kelly alamanou said...

ναι τη έχω δει.
Ο Sharukh kai h Madhuri ήταν θεϊκοί στο dil to pagal hai για μένα.
Εκείνη η σkηνή που ο shahrukh την κρατά από το μπράτσο λεγοντάς της:
hor pass(δεν ξέρω πως γράφεται)
αλλά σημαίνει: πιό κοντά
μιλάμε την έλιωσα! ούτε γω ξέρω πόσες φορές την είδα!

kelly alamanou said...

α δες και αυτό επίσης

http://www.aamirkhan.com/blog.htm

faraona said...

Καλημερα συντοπιτισσα...
αντε να δουμε ποτε θα συναντηθουμε εμεις οι δυο ...περα απο το καλο και το κακο και εναντια στα πρωτυπα!
Ελπιζω να εισαι και να περνας καλα.

Φιλω σε

kelly alamanou said...

faraona:
καλημέρα Νατάσσα μου (ξέρω το ονομά σου από μία πολύ καλή φ'ιλη με την οποία γνωρίζεστε, την Κατίνα )
Λοι΄πόν συχνά πυκνά τα πρωινά πηγαίνω για καφέ στο Ακταίον.
Μένω κοντά βλέπεις.
Αν βρεθείς στη πόλη και έχεις χρόνο από πρωί τηλεφώνησε να το πιούμε μαζί το καφεδάκι!

Φιλάκια.

Anonymous said...

Εδώ Κέλλυ μου δεν έχω καταλάβει,μιλάμε για καλό-κακό ή εννοείς το φαινόμενο του μετεωρισμού μας ανάμεσα σε μια επιλογή σωστή(ορθή)ή λανθασμένη;Με μπέρδεψαν τα πρότυπα που ανέφερες, μια κι η δράση μας μεταξύ καλού-καλού είναι ζήτημα καρδιάς και δεν επιδέχεται πρότυπα ούτε επηρεάζεται από τη διαμόρφωση-υποκειμενικότητα του νου.Κάτι δεν έχω καταλάβει.
Φιλιά
Δέσποινα.

kelly alamanou said...

Δέσποινα:
Μιλάω για τα προτυπα που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να καλύψουν την ανάγκη του εγώ να είναι κάτι αναγνωρίσιμο,να ανήκει κάπου,για να μπορεί να έχει μία ταυτότητα που του δημιουργεί ασφάλεια.
-ισμοί πάσης φύσεως,θρησκείες,εντοπιότητες,δόγματα κάθε λογής μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.
Και φυσικά όταν ακολουθώ ένα οποιοδήποτε πρότυπο παύω να είμαι ελέυθερος, στην ουσία παύω να είμαι ζωντανός.
Και μετά ακολουθούν οι διαχωρισμοί,το δικό μου πρότυπο είναι καλύτερο από το δικό σου και σωστό,άρα εγώ είμαι καλύτερος, σωστότερος και να οι συγκρούσεις με όλα τα κακά που επιφέρουν.
¨οταν η δράση ΔΕΝ πηγάζει από τις οποιες ανάγκες του εγώ και είναι δράση αγάπης και καρδιάς,είναι ελέυθερη από πρότυπα και δεν φέρνει διαχωρισμούς και συγκρούσεις.
Θέλω επίσης να πω ότι όταν ένας νους έχει προκατασκευασμένες ιδέες για το τι είναι καλό και τι κακό αδυνατεί να κατανοήσει αυτό που "είναι' μιά και δεν βλέπει δεν προσπαθεί να κατανοήσει αλλά κρίνει συμφωνα με 'οτι έχει στοιχειοθετήσει ως καλό και κακό.
Ετσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι.
τα φιλιά μου

Anonymous said...

ΟΥΑΟΥ!!!!Μάλλον τώρα το'πιασα,μιλάς για το τέλος του μηχανισμού δράσης-αντίδρασης και κατά συνέπεια για το ξύπνημα της νοημοσύνης......
Φιλιά